V následujícím tutoriálu se podíváme na jeden z nejlépe vybavených kitů STM32F4 Discovery. Pokusím se tu popsat jeho základní vlastnosti, periferie a jak je použít. V úvodním článku popíši, co tento kit obsahuje a proč jsem si ho vybral.

 

STM32F4 Discovery

Tento kit obsahuje řadu obvodů, ale nejzajímavější je MCU s jádrem ARM Cortex-M4F. Konkrétně se jedná o 32bit MCU STM32F407VGT6 od výrobce ST. Obsahuje programovou (Flash) paměť o velikosti 1 MB a operační (RAM) o velikosti 192 KB. Dále zde najdete běžné periferie portů, až 32bit časovačů, AD a DA převodníků. USART, modul PWM, watchdog...

Co navíc nabízí je DMA (možnost přenášení dat bez zásahu procesoru), kontroler TFT LCD displejů, periferie Ethernet, periferie USB, cryptovací a hashovací procesor, generátor náhodných čísel (true random, nejedná se o pseudonáhodné generace), modul pro generaci CRC, a specialitkou je jednotka FPU (Floating point unit), tedy procesor lépe zvládá operace s desetinou čárkou. (je toho více, ale to bych to psal ještě rok ... :D)

Samotný Discovery kit pak ještě obsahuje programátor ST-LINK/2, který je možno použít k naprogramování i jiných MCU firmy ST, dále podporu úrovní 3V a 5V, tříosí akcelerometr, digitální mikrofon a DAC převodník se zesilovačem třídy D. Horní USB slouží k programování MCU a zároveň k napájení celého kitu. Dolní micro USB je pak připojeno prímo k MCU, lze jej tedy použít pro naše aplikace. Ke kitu se dá dokoupit pak celá řada další pomocných kitů, do kterých se jen Discovery nasadí.

Samotné jádro je pak možno taktovat až na 168MHz a MCU je určeno především do aplikací, které vyžadují vysoký výkon (existují ještě řady pro úsporné aplikace a další zaměření). Díky tomu můžeme napsat program, který je výpočetně náročnější (3D výpočty s vektory, výpočet fraktálů …).
 

Vývojové prostředí

Existuje celá řada nástrojů pro různé operační systémy, do Windows, přes Linux až po Mac. Již od malička pracuji v operačním systému Windows, takže nesleduji situaci u ostatních OS. Pro Windows lze tedy použít některý s výrobcem doporučovaný software, například TruSTUDIO, MDK-ARM nebo IAR. Mě nejvíce sedlo prostředí Keil uVision (MDK-ARM), proto ukážu založení projektu a nastavení prostředí v dalším článku právě pro Keil. Po zaregistrování je toto prostředí k dispozici na stránkách výrobce ke stažení zdarma ve verzi lite. Ta je omezena maximální velikostí výstupního souboru (*.hex), což pro začátky není až tak důležité a všechny příklady v tutoriálu ani zdaleka nedosáhnou oné maximální velikosti. Odkaz ke stažení naleznete pod článkem.

 

Keil uVisio 4
Obr.1: Okno prostředí Keil uVision 4 (MDK-ARM)

Závěr

V příštím článku si ukážeme jak nastavit a vytvořit první projekt ve vývojovém prostředí Keil uVision a možná si blikneme diodou, abych vás navnadil na další články :). Na úplný závěr upozorním pokročilejší programátory, že i když výrobce nabízí sadu knihoven pro pohodlnější nastavování a programování, budu příklady ukazovat pouze s využitím CMSIS (o CMSIS si povíme také v příštím článku).

Komentáře  

 
+1 # Vidner 2021-08-19 12:38
Dobrý den, poptával bych doučování o stm32 ... konkrétně se jedná o zprovoznění AD, SPIO a DMA na stm32f407vgt6 ... Děkuji Cena dohodou
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
+1 # Vidner 2021-08-19 12:39
email:
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat